HACCP is een preventief systeem dat door bedrijven zelf moet worden uitgevoerd. Door de gezondheidsrisico's in bereidings- en behandelingsprocessen op te sporen en deze vervolgens beheersbaar te maken, wordt de veiligheid van het product verhoogd.
Bedrijven die zich bezighouden met de bereiding, verwerking, behandeling, verpakking, vervoer en distributie van levensmiddelen dienen hierdoor alle aspecten van het voortbrengingsproces te identificeren en op gevaren te analyseren. Dit controleproces, uitgaande van de Europese Unie, wil ervoor zorgen dat het productieproces van alle voedingsmiddelen gepaard gaat met zo weinig mogelijk risico op besmetting. Concreet wil dit zeggen dat niet alleen bedrijven in de voedingsindustrie hieraan moeten voldoen, maar ook de horeca, cateringbedrijven, grootkeukens, bakkers, beenhouwers, broodjeszaken etc.
Veiligheid en hygiëne zijn in de voedingsindustrie van het allergrootste belang. Om de veiligheid van onze voedselketen te garanderen zijn er dan ook allerlei Europese richtlijnen van toepassing. Zo moet alle EHBO-materiaal voldoen aan de HACCP norm.Wouter Jacobs , CEO Detectaplast
HACCP betekent "Hazard Analysis - Critical Control Point" ofwel "Gevarenanalyse - Kritische Controlepunten. Het heeft zijn oorsprong in de Amerikaanse ruimtevaart, omdat het daar niet mogelijk is om bedorven voedselpartijen terug te sturen naar de fabriek en te vervangen door betere producten, zodat het mislukken van een kostbare missie door voedselvergiftiging als een onacceptabel risico werd gezien.
Deze 7 principes zijn:
Bedrijven moeten dit systeem toespitsen op hun eigen situatie. Ze geven daarbij zelf aan waar en in welke fase van de productie-en/of distributieprocessen er gevaren voor de gezondheid van de consumenten zouden kunnen ontstaan. Ook leggen zij vast welke maatregelen er genomen worden om bedreiging van de gezondheid van de consument te voorkomen, welke controles uitgevoerd worden en wat de resultaten zijn.
Ortho Medic Care heeft speciaal EHBO materiaal dat voldoet aan de Europese BRC-standaarden en ook aan de HACCP normen. Wij verdelen dit onder de merknaam Detectaplast ®.
Onze detecteerbare pleisters zijn voorzien van een metalen strip onder het wondpad waardoor ze gedetecteerd kunnen worden door metaal- of X-raydetectoren in de productielijn.
Bovendien zijn ze blauw waardoor ze sterk visueel opvallen. Er is immers weinig voedsel dat van nature uit blauw is. Onze pleisters zijn dan ook uiterst geschikt voor gebruik in productie-omgeving, catering, horeca en grootkeuken.
Het gamma van Detectaplast ® omvat naast detecteerbare pleisters ook blauwe verbanden, brandwondenproducten en verbanddozen.