Kies uw taal:
nieuws | 16.02.2024

Hydrogels voor wondgenezing: een revolutie in wondverzorging

Een hydrogel is een gelachtig materiaal dat voornamelijk uit water bestaat en wordt vastgehouden door een netwerk van speciale moleculen, vergelijkbaar met gelatine.  Het voelt zacht en flexibel aan, zoals gel, maar dan met een hoger watergehalte. 


Hydrogels hebben de unieke eigenschap dat ze grote hoeveelheden water kunnen absorberen en vasthouden, soms wel tot wel duizend keer hun eigen gewicht.


In de medische wereld worden hydrogels vaak gebruikt in verbandmiddelen voor wonden. Wanneer een hydrogelverband op een wond wordt aangebracht, absorbeert het vocht uit de wond en creëert het een vochtige omgeving rondom de wond. 


Dit bevordert een snellere genezing omdat het de groei van nieuwe cellen en weefsels ondersteunt en het genezingsproces versnelt. Bovendien zorgt het vochtige milieu ervoor dat korstvorming wordt voorkomen, wat het risico op littekenvorming vermindert en het comfort voor de patiënt verbetert.

Hydrogel voor brandwonden

Hydrogels worden al tientallen jaren gebruikt als effectieve behandeling voor brandwonden. Wanneer een hydrogel op een brandwond wordt aangebracht, creëert deze een vochtig milieu rond de wond, wat kan helpen het getroffen gebied te kalmeren en de genezing te bevorderen.

Hydrogels kunnen ook de pijn bij brandwonden helpen verminderen door verkoeling te bieden en de wond te beschermen tegen verdere schade. Ze kunnen helpen het brandwondengebied schoon en infectievrij te houden door overtollig vocht en puin uit de wond te absorberen.

* Hydrogels kunnen worden gebruikt op 3e graads brandwonden, maar het is belangrijk op te merken dat de behandeling van ernstige brandwonden zoals 3e graads brandwonden onder medisch toezicht moet gebeuren.

Hydrogel op open wonden

Hydrogels kunnen op een open wond worden gebruikt. In feite wordt hydrogel vaak gebruikt bij de behandeling van open wonden omdat het een vochtige omgeving kan bieden die de wondgenezing bevordert en infectie helpt voorkomen.
Hydrogel helpt de wond vochtig te houden, wat belangrijk is om de groei van nieuw weefsel te bevorderen en te voorkomen dat de wond uitdroogt. Het kan ook helpen de wond te verzachten en pijn en ontsteking te verminderen.
Bovendien kunnen hydrogels een barrière vormen die helpt de wond te beschermen tegen verdere schade en besmetting.

* Het is belangrijk op te merken dat het gebruik van hydrogels op open wonden moet gebeuren onder begeleiding van een arts.

Detectaplast producten met hydrogel

Wij bieden verschillende producten op basis van Hydrogel. 

Zo zijn er onze pleisters met een hydrogel-kussen, voor kleinere wondjes.
Onze Hydrogel pleister is visueel en metaal detecteerbaar en daardoor uitermate geschikt voor de voedingsindustrie.

Maar evengoed hebben we een uitgebreide Burncare range, met Hydrogel brandwondengel alsook verschillende formaten hydrogel compressen - geschikt voor handen, armen, benen en gelaat.
Onze Burncare range is inzetbaar bij brandwonden waar onze hydrogel pleister niet meer voldoet. 

Bij grotere brandwonden is het belangrijk om steeds een arts te raadplegen. 

Voor meer informatie over behandeling van brandwonden verwijzen wij graag naar ons artikel over brandwonden

PT06 BURN CARE RANGE

Wanneer mag Hydrogel niet gebruikt worden?

Geïnfecteerde wonden:  Hydrogels zijn mogelijk niet geschikt voor geïnfecteerde wonden, omdat ze een vochtige omgeving kunnen bieden die de groei van bacteriën kan bevorderen en de genezing kan vertragen. 

Diepe wonden:
Hydrogels zijn mogelijk niet geschikt voor wonden met een grotere diepte dan de dikte van het hydrogelverband, omdat ze mogelijk onvoldoende steun bieden voor een goede genezing van de wond. 

Zwaar exsudaat*:
Hydrogels zijn mogelijk niet geschikt voor wonden met veel exsudaat, omdat ze snel verzadigd kunnen raken en hun effectiviteit kunnen verliezen. 

Allergie of gevoeligheid voor bestanddelen
: Sommige patiënten kunnen allergisch of gevoelig zijn voor de bestanddelen van hydrogels, zoals glycerine of propyleenglycol.

Het is altijd belangrijk een arts te raadplegen voor advies over het meest geschikte wondverband voor een specifieke wond.


*Exsudaat is het vocht dat door het lichaamsweefsel wordt geproduceerd als reactie op een verwonding of infectie. In de context van wondverzorging verwijst exsudaat naar het vocht dat door de wond zelf wordt geproduceerd.