Kies uw taal:
nieuws | 13.12.2022

Brandwonden

Brandwonden zijn erg pijnlijk en veroorzaken vaak blijvende schade.

De grootte, diepte en de plaats van de wond bepalen de ernst van de brandwond.Ook de leeftijd van het slachtoffer en eventuele bijkomende letsels of aandoeningen spelen vaak een rol.

  • Bij een eerstegraads verbranding is de kleur van de (opper)huid rood of roze. Er is geen blaar of wond; de huid is niet stuk. De huid voelt droog aan.
  • Een oppervlakkige tweedegraadswond vertoont blaren. De huid is glanzend rood en roze maar voelt soepel aan. De plek voelt nat aan en is zeer pijnlijk.
  • Bij een diepe tweedegraads brandwonde is de lederhuid verder aangetast. We zien een roodachtige en witte wond. De huid voelt nat aan en de brandwond is matig pijnlijk
  • Bij een derdegraadsverbranding is de opperhuid en de lederhuid volledig beschadigd. De brandwond is wit, beige, bruin of zelfs zwart van kleur. De huid voelt droog en leerachtig aan. Doordat de zenuwen zijn aangetast, is er nauwelijks pijn.

Gelukkig zijn de meeste brandwonden eerstegraadsverbrandingen. Je hoeft niet altijd meteen naar de huisarts of het ziekenhuis. Het is wél belangrijk om de juiste eerste hulp te bieden om grotere schade te voorkomen.

Is het slachtoffer een baby, peuter of kleuter? Ga dan altijd naar de huisarts!

Eerste hulp bij een brandwonde:

Eerst water, de rest komt later! Koel de brandwonde onmiddellijk af.

Binnen 20 minuten na het branden, koel alle aangetaste delen van het lichaam af gedurende 20 minuten, bij voorkeur met lauw water (het koelste dat het slachtoffer gedurende 20 minuten kan verdragen).

Het onmiddellijk spoelen van de brandwonde met lauw water gedurende minstens 20 minuten verlaagt de temperatuur van de verbrande huid en voorkomt zo dat de hitte van de brandwonde de letsels blijft verergeren. In sommige gevallen maakt dit eenvoudige gebaar spontane genezing mogelijk.

Bij chemische en elektrische brandwonden 

is het essentieel om de brandwonde 30 tot 60 minuten grondig met lauw water te spoelen. De urgentie is om de chemische stof ter plaatse en zo snel mogelijk na contact te verdunnen en te verwijderen.

Wat als er geen stromend water is?

In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk dat je niet over stromend water beschikt.

In dat geval kan een Burn Care kompres ingezet worden. Ook bij het vervoer van een brandwondenpatiënt kunnen deze kompressen de juiste verlichting bieden.

Het gebruik van Detectaplast Burn Care Hydrogel kompressen en/of gel is een veilige, efficiënte en volwaardige koelmethode voor het koelen van brandwonden.
De Burn care gel
en kompressen zijn steriel verpakt en hebben als basis een waterachtige, melkwitte tot heldere hydrogel, bestaande uit 90% water. De kompressen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen voor verschillende lichaamsdelen en zijn gemaakt van een synthetisch foam. Dit kan een maximum aan gel fixeren en sluit naadloos op alle contouren van het lichaam aan.

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat Hydrogel exact hetzelfde effect heeft als verkoelend lauw water. Er is een aantoonbaar positief effect op de diepte en omvang van de wond en bijgevolg ook op de genezing. Burn Care trekt als het ware de warmte uit de verbrande huid. Burn Care is verkrijgbaar als kompres en als gel.

Detectaplast Burn Care Gel kompressen zijn een eerstehulpsmiddel!

De kompressen zijn niet geschikt voor langdurige behandeling van de brandwond. Zij dienen enkel als eerste middel om de wond te koelen en ter verlichting van de pijn.
Gebruik niet langer dan 30minuten om onderkoeling te voorkomen.
Bij het verzorgen van brandwonden is hygiëne van het grootste belang!
De Burn Care kompressen zijn steriel. Was altijd grondig de handen en gebruik bij voorkeur handschoenen om de verpakking te openen.
BURN CARE gamma 1600X1200

Een Burn Care kompres biedt vele voordelen, we sommen nog even kort op:

  • Patiënten kunnen vervoerd worden zonder de behandeling te staken 
  • Burn Care koelt, verlicht de pijn en minimaliseert de ontwikkeling van de brandwond 
  • Burn Care is steriel en antibacterieël en wordt in kompresvorm geleverd 
  • Burn Care is Ph-neutraal en hypoallergeen (niet irriterend en niet toxisch) 
  • Burn Care hecht niet aan de wond 
  • De wond blijft diagnostiseerbaar

Neem geen risisco,raadpleeg een arts!

Als de brandwonde groter is dan een muntstuk van 2 euro of het gezicht raakt of er ontstaan blaren: bedek de brandwonde en raadpleeg uw arts of ga naar de spoeddienst van het ziekenhuis.

Als de brandwonde groter is dan de hand (van het slachtoffer): bedek de brandwond en ga naar een spoeddienst of het dichtstbijzijnde brandwondencentrum. Bel in geval van twijfel de hulpdiensten (112), geef niets te drinken of te eten, zorg ervoor dat het slachtoffer niet afkoelt.

Handige adressen en telefoonnummers

  • Ambulances en brandweer: 100 of 112
  • Antigifcentrum: 070.245.245
  • Brandwondencentra:
    • ZNA, site A.Z. Stuivenberg, Lange Beeldekensstraat 267, 2060 Antwerpen - 03 217 75 95
    • Militair Hospitaal Koningin Astrid, Bruynstraat 1, 1120 Brussel - 02 268 62 00
    • U.Z. Gent, Cornelis Heymansstraat, 9000 Gent - 09 332 34 90
    • I.M.T.R., Rue de Villers 1, 6280 Loverval - 071 10 60 00
    • U.Z. Leuven Campus Gasthuisberg, Herestraat 49 69, 3000 Leuven - 016 34 87 50
    • C.H.U. Sart Tilman, Domaine universitaire du Sart Tilman, Avenue de l’Hôpital, 4000 Liège - 04 366 72 94
    • Stichting Brandwonden, Frans Landrainstraat 43, 1970 Wezembeek Oppem - 02 649 65 89