Kies uw taal:
nieuws | 03.06.2024

Oma's wijsheid over wondjes: tijd voor een update

Het idee dat korstjes nodig zijn voor genezing komt voort uit een tijd waarin geavanceerde wondverzorgingsproducten niet beschikbaar waren. Korstjes lijken misschien een natuurlijk beschermingsmechanisme, maar ze kunnen de genezing juist vertragen en leiden tot grotere littekens.

Wanneer je je snijdt of valt en je huid openhaalt, reageert je lichaam als volgt:

 • Bloeding: Zodra de huid beschadigd is, beginnen bloedvaten te bloeden.
 • Bloedstolling: Het lichaam stuurt bloedplaatjes naar de wond om een bloedstolsel te vormen, wat de bloeding stopt en een tijdelijke korst creëert.
 • Ontstekingsreactie: Witte bloedcellen verzamelen zich rond de wond om bacteriën en vuil op te ruimen en infecties te voorkomen.
 • Weefselherstel: De huidcellen beginnen zich te vermenigvuldigen en nieuwe weefsels te vormen. Huidcellen en collageen herstellen de beschadigde huid. Wanneer je de wond open laat, vormt zich een korstje.
 • Herstel en afsluiting: Na verloop van tijd vormen nieuwe huidcellen de buitenste laag van de huid en valt de korst af, wat vaak een litteken achterlaat .

De voordelen van moderne wondverzorging

 1. Voorkomen van infecties: Een open wond die aan de lucht wordt blootgesteld, loopt een hoger risico op infectie door blootstelling aan bacteriën en vuil. Het gebruik van een pleister of zelfhechtend wondverband biedt een effectieve barrière tegen deze verontreinigingen.
 2. Snellere genezing: Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat wonden sneller genezen in een vochtige omgeving. Pleisters en verbanden, zoals hydrogelpleisters, helpen deze ideale omgeving te behouden en versnellen het genezingsproces.
 3. Minder littekens: Een vochtige wondomgeving voorkomt dat de wond uitdroogt en een korst vormt, wat resulteert in minder littekens en een gladder genezingsproces.
 4. Pijnverlichting: Droge wonden kunnen pijnlijk zijn door de trekkende huid. Moderne pleisters en verbanden houden de wond soepel en verminderen pijn en irritatie.
 5. Bescherming tegen verdere schade: Onbedekte wonden zijn kwetsbaar voor verdere schade door stoten of wrijving. Een pleister of verband beschermt de wond en voorkomt dat deze opnieuw opengaat.

Hoe een vochtige wondomgeving helpt

Wanneer een wond bedekt is en vochtig wordt gehouden, profiteert het genezingsproces op de volgende manieren:

 • Voorkomen van uitdroging: Uitdroging van de wond wordt voorkomen, waardoor er geen harde korst ontstaat die de genezing kan vertragen.
 • Optimale temperatuur: Een bedekte wond behoudt een constante, warme temperatuur, wat de bloedcirculatie bevordert en de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de wond verhoogt.
 • Efficiëntere wondreiniging: Witte bloedcellen en andere immuuncellen kunnen in een vochtige omgeving beter werken om bacteriën en dode cellen op te ruimen.

Moderne wondverzorging in praktijk

Hoewel oma's advies uit een goed hart kwam, weten we nu dat moderne wondverzorging veel effectiever is. Pleisters, zelfhechtende verbanden en hydrogelpleisters bieden bescherming, bevorderen een snellere genezing en minimaliseren littekens. Deze producten zijn essentieel voor een effectieve wondverzorging.
grootmoeder pleister