Kies uw taal:
nieuws | 09.10.2023

Branddekens Redden Levens

Branddekens van Detectaplast: EN 1869:2019 Gecertificeerd

Detectaplast biedt branddekens die voldoen aan de strenge EN 1869:2019 normen, en ze kunnen het verschil maken tussen een kleine brand en een ramp. Laten we eens kijken naar waarom deze branddekens zo belangrijk zijn, hoe je ze moet gebruiken en wanneer je ze niet moet gebruiken.

Doel van EN 1869:2019: Deze Europese norm specificeert de vereisten en testmethoden voor branddekens die worden gebruikt om beginnende branden te doven.
Branddekens die voldoen aan EN 1869:2019 zijn geschikt voor het doven van kleine beginnende branden, zoals een vlam in een pan met olie of een brandende kledingstuk. Ze mogen niet worden gebruikt voor grotere branden waarbij de brand zich al heeft verspreid en de situatie gevaarlijk is geworden.

Correct Gebruik van Detectaplast's Branddekens

Het gebruik van branddekens vereist kalmte, discipline en precisie. Volg deze stappen om ze correct te gebruiken:

  • Haal de branddeken tevoorschijn: Onttrek de branddeken aan zijn hoes, die voorzien is van heldere instructies.
  • Bescherm de handen: Houd de branddeken vast bij de hoeken of handvatten om je handen te beschermen tegen de hitte. Bedek de brand: 
  • Plaats de deken gelijkmatig over de brandhaard, waarbij je ervoor zorgt dat de vlammen volledig zijn afgedekt. Hiermee wordt de zuurstoftoevoer afgesneden en worden de vlammen gedoofd. 
  • Schakel de warmtebron uit: Indien veilig en praktisch haalbaar, schakel dan de warmtebron uit om verdere risico's te minimaliseren.

Branddekens: de eerste verdedigingslinie bij Brandgevaar

1. Snelle en Doeltreffende Brandbestrijding

Iedereen begrijpt dat tijd kostbaar is in noodsituaties. Detectaplast's branddekens bieden een snelle en doeltreffende manier om kleine branden te blussen. Het afdekken van een beginnende brand met de deken verstikt de vlammen en voorkomt verdere verspreiding. Binnen enkele seconden is de dreiging geneutraliseerd.

2. Eenvoudig in Gebruik

Het vermogen om branddekens eenvoudig te gebruiken, is van essentieel belang in elke omgeving. Detectaplast branddekens zijn ontworpen voor zowel volwassenen als kinderen, ongeacht hun ervaring. Dit verzekert uniformiteit in reactie op noodsituaties en minimaliseert de leercurve.
Het biedt een geruststellende gedachte dat zelfs de jongsten kunnen helpen bij het bestrijden van een beginnende brand. Toch is het van essentieel belang dat een volwassene bij voorkeur de branddeken hanteert, waarbij voorzichtigheid altijd voorop staat, om mogelijke risico's te minimaliseren.

3. Minimale Schade aan Omgeving

Niets is erger dan na het blussen van een brand geconfronteerd te worden met schade aan je huis of je bedrijfsgebouw.
Detectaplast's branddekens laten geen residu achter en veroorzaken geen extra schade aan de omgeving. Dit is bijvoorbeeld van bijzonder belang in grootkeukens en industriebouw, waar een kleine brand niet tot grotere operationele verstoringen mag leiden.

4. Breed inzetbaar, met aandacht voor details

De branddekens die voldoen aan standaard EN 1869:2019 zijn veelzijdig, maar het is belangrijk om te beseffen dat ze niet geschikt zijn voor alle brandklassen. Ze kunnen effectief worden ingezet bij klasse A-branden, zoals branden met vaste stoffen zoals hout, papier of textiel. Echter, het gebruik van deze branddekens bij klasse F-branden, die optreden bij brandende vetten en oliën in de keuken, is niet aanbevolen. Voor klasse F-branden is het essentieel om specifieke brandblussers te gebruiken die zijn ontworpen om de hoge temperaturen van oliën en vetten te weerstaan en de brand te doven. Het begrijpen van de beperkingen van branddekens is van vitaal belang voor een effectieve en veilige brandbestrijding.

Wanneer Niet te Gebruiken

We zouden willen dat Detectaplast's branddekens voor alles kunnen worden gebruikt, maar er zijn situaties waarin je voorzichtig moet zijn:

1. Grote Branden. Deze branddekens zijn ontworpen voor kleine, beginnende branden. Als de vlammen zich al hebben verspreid, verlaat dan onmiddellijk de ruimte en roep de hulpdiensten in. Jouw veiligheid gaat boven alles.

2. Onbekende Brandstoffen. Voordat je de deken gebruikt, zorg ervoor dat je weet met welke brandklasse je te maken hebt (A, B, C, D, of F). Gebruik geen branddeken als je niet zeker bent van de brandklasse. Gebruik het juiste blusmiddel voor de specifieke situatie.

3. Gevaarlijke Omstandigheden. Als je jezelf in gevaar zou brengen door de branddeken te gebruiken, vlucht dan onmiddellijk en bel de hulpdiensten. Veiligheid is altijd de hoogste prioriteit.

4. Vervallen of Beschadigd. Ook je meest betrouwbare vriend wordt ouder. Controleer regelmatig jouw branddekens om er zeker van te zijn dat ze in goede staat verkeren en vervang ze indien nodig.

Detectaplast's branddekens, die voldoen aan de EN 1869:2019 normen, zijn waardevolle partners in brandveiligheid. Ze bieden gemoedsrust en een gestructureerde reactie in noodsituaties. Branddekens maken deel uit van een algehele brandveiligheidsstrategie, samen met rookmelders, evacuatieplannen en andere blusmiddelen, om je thuis en je werkplek te beschermen. Wouter Jacobs , CEO Detectaplast