Kies uw taal:
nieuws | 05.01.2022

Hoe behandel je een open wonde?

Bij een open wonde is de huid zo beschadigd dat het huidweefsel open ligt. Een open wonde is meestal (erg) pijnlijk. Er komt wondvocht of bloedverlies bij te kijken.

Open wonden zijn in te delen in droge en natte wonden.

Een droge open wond is ingedroogd. Deze bloedt niet meer en je verliest ook geen wondvocht. Meestal hebben droge open wonden een laag met een korst. Een grotere droge wond geneest over het algemeen minder snel en geeft een grotere kans op littekens door de korst. Voor het afdekken van droge wonden kan er gebruik worden gemaakt van een Detectaplast Hydrogel pleister. 

Bij natte wonden is er sprake van een vochtig wondgebied. De wonde droogt niet uit en er wordt geen korst gevormd. Een vochtige wonde geneest sneller dan een droge wonde. Dit komt doordat de cellen meer kunnen bewegen en de moleculen die van invloed zijn op het genezingsproces sneller naar de wond worden gebracht. Bij een te hoge vochtigheid van de wond is er een grotere kans op infecties.

Een wond geneest het best als deze niet droog, maar ook niet te vochtig is. 

Detectaplast Hydrogel pleisters bieden een uitstekend antwoord op deze vereiste *

Wat is hydrogel? 

Hydrogel is een steriele gel die voornamelijk uit water bestaat (80-90%), gebonden door een bindmiddel. Dit bindmiddel zorgt ervoor dat de gel vocht kan absorberen en vasthouden. Dankzij het water in de gel kunnen korsten, fibrinebeslag en oppervlakkige lagen necrotisch weefsel verweken waardoor ze gemakkelijker los komen. Rood granulatieweefsel wordt beschermd tegen uitdroging.
Hydrogel heeft een verkoelend en pijnverzachtend effect, omdat het de wond vochtig houdt.
Hydrogelpleisters kunnen hierdoor ook worden ingezet bij (kleine) eerstegraads brandwonden.
* Hydrogelpleisters zijn niet aangewezen bij hevig bloedende, exuderende of diepe wonden met smalle openingen (fistels) of indien patiënten overgevoelig zijn aan deze gel of een van de componenten.
Hydrogel 3D ICOONTJES USP SIMPLE 2 01

Behandeling open wonden

  • Was en droog de handen voorafgaand aan het behandelen van de wonde.
  • Gebruik een ontsmettingsmiddel
  • Draag bij een open wonde of bloedende wonde bij voorkeur nitril wegwerphandschoenen.
  • Verwijder eerst aanwezig vuil of (glas)splinters uit de wond met een in alcohol ontsmette pincet.
  • Gebruik een wattenstaafje wanneer kleine wondjes op moeilijk bereikbare plaatsen gereinigd en ontsmet moeten worden.
  • Een bloedende open wond kun je het beste even laten doorbloeden. Het bloed spoelt de wond schoon.

Je kan een open wond ontsmetten met Detectaplast Medic Spray en deze daarna verbinden met cohesief snelverband of zelfklevend schuimverband.

Wanneer er sprake is van een grotere droge of natte wond kan je een kompres in combinatie met een Detectaplast Elastic verband met kompres en/of Cohesief snelverband gebruiken.

Je kan de droge of natte wond ook afdekken met een Detectaplast Hydrogel pleister

Wanneer sprake is van een klein open wondje kan je deze het beste schoonspoelen met water en ontsmetten met een Detectaplast Medic Spray. Dek het wondje af met een Detectaplast Wondpleister, Hydrogel pleister, snelpleister of zelfklevend schuimverband.  
 
Niet zeker hoe je een wonde moet behandelen? Raadpleeg een dokter!